Miercuri, Septembrie 11, 2024
Serviciul Vamal se aliniază la standardele vamale internaționale prin implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit
Serviciul Vamal a găzduit prima ședință a Comitetului de Supraveghere a Proiectului privind dezvoltarea și implementarea NCTS la nivel național, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Ședința a fost prezidată de directorul interimar al Serviciului Vamal și președintele Comitetului de Supraveghere, Viorel Doagă, la care au participat reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova, experții UNCTAD, precum și echipa de implementare din cadrul autorității vamale.

Reuniunea membrilor Comitetului de Supraveghere a avut drept scop evaluarea progresului înregistrat în implementarea proiectului, precum și identificarea soluțiilor optime pentru a asigura atingerea obiectivelor propuse în termenii stabiliți.

În deschiderea ședinței, Viorel Doagă a mulțumit Delegației UE pentru suportul consistent acordat în cadrul acestui proiect de importanță majoră, și a subliniat că autoritatea vamală este implicată plenar în realizarea Planului național de implementare al Proiectului și pregătirea Republicii Moldova de procesul de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri.

Managerul de proiect din partea UNCTAD, Constantin Ciută a prezentat un tablou de ansamblu și stadiul actual al implementării proiectului, precum și activitățile preconizate pentru lansarea sistemului NCTS la nivel național. Totodată, în cadrul unei demonstrații în regim real, participanții au avut ocazia de a vedea cum sunt gestionate operațiunile de tranzit, atât din perspectiva funcționarului vamal, cât și a unui agent economic. 

Echipa de implementare din cadrul Serviciului Vamal s-a referit la aspecte procedurale, juridice și IT, fiind remarcat că, prevederile Convențiilor privind regimul de tranzit comun sunt transpuse în mai multe acte normative, și anume noul Cod vamal, Regulamentul de aplicare a noului Cod vamal, Ordine ale Serviciului Vamal, iar sistemul IT este dezvoltat și aplicat conform cerințelor stabilite, NCTS fiind deja utilizat cu succes de către operatorii economici care au migrat în noul sistem.

Operaționalizarea noului sistem de tranzit în Republica Moldova marchează un pas important în alinierea la standardele europene și reflectă angajamentul ferm al Serviciului Vamal și al partenerilor de dezvoltare internaționali în edificarea unei administrații vamale eficiente, transparente și orientate spre facilitarea comerțului internațional.

Log in or Sign up