Joi, August 18, 2022
APA DIN FÂNTÂNĂ ARDE

Deși prin definiție, apa nu are miros, culoare sau gust,se mai întâmpla și excepții ,iar una dintre acestea ,poate greu de crezut ,dar cât se poate de adevărat , se atestă în satul Lunga , raionul Florești .Apa scoasă din fântânile de mină , poate și să ardă , la prorpiu. Acest miracol a luat ființă ,potrivit localnicilor ,prin anii 1985,iar ca consecință și apa potabila a devenit un produs de lux.

Localnicii spun că în ogradă am fântână cu pompă. În două săptămâni scoteam 5 litri de kerosen, iar vecinul tone. Aduceam apa de la moș Anton Dudcovici. Era o apa bună,acolo nu a fost kerosen. Dar acum nici de acolo nu putem lua apă.

Satul mai are în prezent ,doar o fântâna cu apa bună de băut si aproximativ 100 din care ,localnicii în loc de apa scot și azi kerosen. Trei fântâni publice ,neavând cine să le îngrijească, primăria ,s-a angajat să le dea un nou aspect. Totul a început la fântâna de pe teritoriul gimnaziului .

.

GALINA BURDUJA, PRIMAR AL SATULUI LUNGA: ” ..la fel era contaminată cu kerosen. Stăpânul nu mai vroia să o îngrijească /11-47/ și fântâna se ruina. Era un pericol pentru copii.Am conservat-o, totodata mi-a venit ideea acestui măr,pentru că satul a avut multe livezi sa fie o amintire și a unei fântâni ,că în sat au fost fântâni și a fost apa bună, nepoluată”.

Poluarea excesivă cu kerosen e cauzată de deversările ce au avut loc in perioada sovietica , pe teritoriul aeroportului militar .Combustibilul s-a infiltrat adânc în sol,ca ulterior , antrenat de apa de ploaie, să pătrundă în pânza freatică, de pe teritoriul satului. Potrivit primarei, specialiștii au constatat în apele subterane, o concentrație de aproximativ 500 de tone de kerosen, deja devenit un dezastru ecologic cu pericol și de extindere.

Detalii in materialul video

 Reporter Pavel Savca

 

 

Log in or Sign up