Filmul CARBON, deținătorul a șase trofee obținute la Gala Cineaștilor 2024 și a mai multor premii la concursuri internaționale, a împlinit doi ani de la premiera națională. Producția cinematografică a fost lansată pe 4 octombrie 2022, la Palatul Național, iar de atunci, filmul a reușit să stabilească patru recorduri naționale. Printre acestea se numără: Cele mai multe proiecții în cinematografele din țară - peste 1500, Cel mai mare număr de spectatori de la independență încoace - peste 150 de mii și Cea mai lungă perioadă de proiecție în cinematografe - 24 de luni. De asemenea, producția cinematografică a fost proiectată în cele mai multe orașe din Republica Moldova, 50 la număr. Recordul privind cea mai lungă perioadă de proiecție în cinematografe este comparabil și la nivel mondial, cu unele dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei. Renumitele blockbustere Titanic și Avatar au fost proiectate în cinematografe doar timp de 12 luni și jumătate.
CARBON a depășit și granițele Moldovei, fiind proiectat în mai multe orașe din întreaga lume, unde a fost vizionat de moldovenii din diasporă. Totuși, aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a ajunge la toți doritorii. De aici a apărut ideea unei mari lansări online și de a stabili trei recorduri mondiale. În acest mod, premiera online a filmului CARBON se va transforma într-un eveniment istoric și va plasa Moldova pe harta internațională a cinematografiei.
Astfel, pe 16 noiembrie, la ora 21:00 (ora Moldovei), filmul își propune să adune în fața micilor ecrane peste 355.000 de spectatori concomitent, pentru a stabili recordul „Cea mai mare premieră online”. Pe lângă asta, numele fiecărui spectator va fi inclus în genericul de final al filmului, contribuind astfel la stabilirea altor două recorduri mondiale: „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”.
Participarea este simplă și accesibilă: cumpără un bilet online de pe site-ul CarbonFilm.md și urmărește producția cinematografică în ziua lansării online. Hai să stabilim împreună trei recorduri mondiale!
Sărbătoare mare la Racovăț, unde s-a adunat lume bună din toate colțurile țării și de peste Prut. Racovițenii, au organizat un festival de folclor și tradiții populare ”Zestrea Neamului”, care a început cu o paradă a portului popular și a continuat cu o expoziție tematică ”Casa Mare”. Muzica și voia bună era peste tot, atât în scenă, unde evoluau colectivele artistice din raion, cât și la expozițiile cu bucate tradiționale. Nelipsită a fost și mămăliga cu friptură, pregătite de către gospodinele din sat. Cu expoziții și vânzări, au venit la festival și meșteri popurari din alte raione ale țării. Și copii s-au distrat de minune, aici a fost organizată o zonă de distrație pentru ei.
Primara satului Racovăț, Oxana Fedco, susține că s-a muncit mult, pentru organizarea acestui festival și speră ca acesta să devină o frumoasă tradiție. Atmosfera de sărbătoare a festivalului”Zestrea Neamului”, care este la prima ediție, a fost întregită de ansamblul de dansuri populare „Moldovenii din Cetate” din localitatea Moşna, Judeţul Iaşi, dar și de interpreta de muzică populară –Nătăliţa Munteanu.
Muzică bună, meşteri populari şi bucate tradiţionale, asta îi așteaptă pe soroceni și oaspeții lor, în această dumunică. La Racovăț va fi desfășurat Festivalul de folclor și tradiții populare ”Zestrea Neamului”.
Festivalul va avea loc pe stadionul satului, începând cu ora 14.00 cu o paradă a portului popular. După deschiderea oficială, preconizată pentru ora 15.00, vizitatorii vor putea admira expoziția tematică ”Casa Mare”, dar și expozițiile meșterilor populari din raion și din țară.
Aflat la prima ediție, festivalul ”Zestrea Neamului” va avea invitați pe măsură, este vorba despre ansamblul de dansuri populare „Moldovenii din Cetate” din localitatea Moşna, Judeţul Iaşi, dar și interpreta de muzică populară –Nătăliţa Munteanu.
Organizatorii își propun prin desfășurarea acestui festival să scoată din anonimat tezaurul cultural material, arta ţesutului, croşetatului şi a lucrărilor confecţionate manual, să promoveze valorile culturale şi spirituale ale neamului și să educe gustul tinerei generaţii către adevăratele valori ale neamului. Organizatorii îndeamnă vizitatorii să poarte la acest eveniment, vestimentație cu elemente din portul popular.
Anul acesta se împlinesc 520 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt. La Soroca, la Cetatea lui Ștefan, ziua a început cu o slujbă oficiată de episcopul de Soroca și Drochia, Ioan Moșneguțu și un sobor de preoți. După care cei prezenți au asistat la spectacolul comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt de veghe în Cetatea Soroca”, organizat de Secția Cultură și Turism.
Printre spectatori, i-am găsit și pe soții Iulia și Petru Vasilache, care au venit tocmai de la Chișinău, pentru prima oară la Soroca.
În scena improvizată au fost ținute discursuri, în care s-a menționat că Ștefan cel Mare a fost și va rămâne un exemplu de vitejie, dragoste de țară și neam, adevăr și credință.
Tot astăzi, au avut loc și depuneri de flori la monumentul voievodului din Piața Libertății și a fost păstrat un minut de reculegere. Ştefan cel Mare a murit pe 2 iulie 1504, după o domnie de 47 de ani şi a fost înmormîntat la mănăstirea Putna. Domnitorul a purtat 48 de războaie şi a obţinut 44 de victorii.
Iubitorii de muzică folck, sunt invitați să participe la un recital muzical, excepțional. Evenimentul va avea loc în incinta Teatrului ”Veniamin Apostol” din mun. Soroca, de Duminica Mare, pe 23 iunie, ora 16.00. În recital vor evolua minunați autori și interpreți de muzică folk , cum ar fi: Dana Florian, George și Corina Nica, Vitaie Bîrgău, Vasile Lupu-Cetireanu, Adriela Bejenari, studio ”Cortina” și Anatol Rudei.
”Duminica Mare” va fi și mai de suflet, odată cu recitalul cu muzică folk- genul muzical care se caracterizează prin versurile sale puternice și poezia lirică, fiind asociată cu tradițiile și valorile culturii populare. Muzica folk are o istorie străveche și a evoluat semnificativ de-a lungul secolelor. În prezent, muzica folk continuă să fie o formă importantă de artă populară și a influențat, de asemenea și alte genuri muzicale. De acest lucru te convingi duminică, 23 iunie, începând cu ora 16.00, în incinta Teatrului ”Veniamin Apostol”. Intrarea va fi liberă.
La Soroca va fi organizat tradiționalul Târg al Meșterilor Populari ”La Nistru, la mărgioară”. Evenimentul este preconizat pentru ultima duminică a lunii iunie, mai exact pe 30 iunie. Președintele raionului Soroca, Veacesla Rusnac, a convocat comitetul organizatoric, pentru a pune la punct toate detaliile.
Potrivit organizatorilor, evenimentul va începe în Piața Libertății cu Hora portului Popular, după care cei prezenți vor merge în paradă spre Cetate.
Târgul Meșterilor Populari ”La Nistru, la mărgioară”, va găzdui expozițiile meșterilor populari și din România. Pentru a da strălucire sărbătorii, organizatorii îndeamnă oaspeții să poarte straie cu elemente din portul popular. Până la eveniment, comitetul organizatoric, urmează să se mai întrunească în ședință.
Pe data de 7 mai, cu începere de la ora 11:00, la Palatul de Cultură din Soroca va avea loc Festivalului-Concurs zonal de muzică Sacră „Cu noi este Dumnezeu”. Coruri de copii şi maturi, mai exact 13 colective corale din raioanele Soroca, Șoldănești, Glodeni și Râșcani vor interpreta cântece pastorale dedicate Învierii lui Hristos. În recital vor evolua Corul „Balada” din satul Măgdăcești, raionul Criuleni și Corul de preoți din raionul Soroca. Festivalul-concurs are drept scop principal promovarea muzicii sacre.
Spectatorii prezenți la festival vor avea posibilitatea să urmărească și o expoziție de Paști, care va include atât icoane și ouă încondeiate, cât și bucate tradiționale acestei sfinte sărbători.
Fiind în perioada sărbătorilor pascale, organizatorii spun că aceste cântece care vor răsuna prin glasuri de copii și adulți vor aduce în sufletele oamenilor simțăminte de sfințenie, curățirea gândurilor, evlavie și bucurie duhovnicească.
Festivalul–concurs zonal de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” este organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Soroca în parteneriat cu Vicariatul de Soroca.
La Soroca, aspiranții spre măiestrie muzicală din întreaga regiune s-au adunat pentru a-și împărtăși pasiunea și talentul în cadrul celei de-a XIII-a ediții a concursului zonal "Tinere Talente". Elevi din școlile de muzică și arte din raioanele Soroca, Florești, Șoldănești, Telenești, Drochia și Rezina au strălucit într-o competiție plină de emoție și excelență.
Sâmbătă, 27 aprilie 2024, orașul a fost martor la o erupție de creativitate și talent în trei locații, fiecare desemnată pentru un compartiment specific al muzicii.
Bucătaru Grigorii, șeful Secției Cultură și Turism Soroca, împărtășește entuziasmul pentru acest eveniment:
"Acest concurs are ca obiectiv de a stimula dragostea față de artă, față de muzica clasică, fiindcă concursul este plasat anume pe acest gen de muzică. An de an, perfecțiunea participanților crește, ei vin cu repertoriu conform regulamentului. S-au prezentat circa 75 de concurenți. Este important că acești copii vin, iar acest gen de artă clasică este promovat, iar învățământul extrașcolar devine o verigă importantă pentru pregătirea viitorilor muzicieni din țară."
Tinerii muzicieni, reprezentând o diversitate de instrumente precum acordeonul, trompeta, chitara clasică, vioara, naiul, fluierul și altele, au fermecat juriul și publicul cu sunetele lor rafinate și melodioase. Cu fiecare notă, au demonstrat nu doar priceperea tehnică, ci și sensibilitatea artistică care îi definește.
La finalul unei zile pline de emoții și tensiuni creatoare, momentul mult așteptat a sosit: decernarea premiilor și a diplomelor. Juriul, format din personalități marcante ale scenei muzicale locale, a avut sarcina dificilă de a alege câștigătorii dintr-o constelație de talente strălucitoare.
Indiferent de cine a plecat acasă cu premii, fiecare participant a câștigat experiență și recunoaștere pentru dedicarea și pasiunea sa pentru muzică. Concursul zonal "Tinere Talente" nu este doar o competiție, ci și o oportunitate de a celebra frumusețea și diversitatea artei muzicale, de a încuraja și susține tinerii aspiranți la măiestrie în călătoria lor către excelență. Fiecare concurent este un câștigător în drumul său către afirmare și evoluție artistică.
Soroca a fost martorul unei manifestări culturale deosebite în recenta Sărbătoare a Dansului, ce a avut loc la Palatul de Cultură. Bucurie, magie, energie și pasiune au fost elementele definitorii care au caracterizat acest eveniment impresionant.
Peste 200 de copii talentați au urcat pe scenă pentru a împărtăși cu publicul tot ce au ei mai bun. Printre aceștia s-a numărat și Victoria, care își dedică pasiunea pentru dans încă de la o vârstă fragedă. Pentru ea, dansul este mult mai mult decât mișcări ritmice și armonie fizică; este un limbaj universal al emoțiilor, un mijloc prin care poate exprima și comunica fără bariere lingvistice.
Pe scenă au strălucit o diversitate largă a stilurilor de dans, de la populare, moderne, naționale până la cele clasice. Însă, un moment cu totul special a fost prezentarea în premieră a unui stil de dans mai puțin obișnuit: gimnastica ritmică și dinamică. Munca asiduă a coregrafilor și dedicarea dansatorilor au fost răsplătite cu aplauze călduroase din partea publicului.
Organizatorii au subliniat importanța și diversitatea scenei coregrafice din raionul Soroca, evidențiind prezența a 11 colective coregrafice active la eveniment. Sărbătoarea Dansului a devenit astfel o tradiție frumoasă în regiune, un moment așteptat cu nerăbdare de comunitatea locală.
În semn de recunoaștere a eforturilor și talentului demonstrat, fiecare colectiv a fost onorat cu diplome din partea autorităților locale, subliniind importanța și impactul lor asupra culturii și vieții comunitare.
Sărbătoarea Dansului la Soroca nu doar că a încântat publicul cu spectacolul său, dar a evidențiat bogăția și diversitatea culturală din regiune, consolidând legăturile dintre artă și comunitate. Este un eveniment care rămâne în inimile tuturor celor care au avut privilegiul de a participa, continuând să inspire și să aducă bucurie în anii ce vor urma.
În fiecare an, pe 29 aprilie, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Dansului! O ocazie specială dedicată artei care ne mișcă sufletele și ne unește într-o armonie plină de viață.
În acest an, Secția de Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca se pregătește să ofere un tribut deosebit dansului, printr-un Festival de Dans, ce va avea loc pe 20 aprilie, în sala de spectacole a Palatului de Cultură din municipiu.
Acest festival promite să aducă în lumina reflectoarelor nu mai puțin de 11 colective artistice locale din întregul raion. De la dansuri tradiționale, până la cele contemporane și exotice. Participanții vor avea ocazia să se delecteze cu o varietate impresionantă de stiluri ce vor aprinde pasiuni și imaginație.
Evenimentul va debuta la 12:00 și se va desfășura pe tot parcursul zilei. Spectatorii vor avea ocazia ocazia să se bucure de spectacole captivante și să se piardă în ritmurile fermecătoare ale muzicii. Fie că ești pasionat de dans clasic, salsa senzuală sau hip-hopul urban, acest festival are menirea să-ți ofere dragostea de arta mișcării.
Ziua Internațională a Dansului nu este doar o sărbătoare a artei în sine, ci și un prilej de a promova diversitatea culturală și de a uni comunitățile prin intermediul unei pasiuni comune. Prin intermediul acestui festival, organizatorii își propun să încurajeze și să celebreze talentul local, oferind o platformă pentru expresia artistică și pentru conectarea între iubitorii de dans din întreaga regiune.
La 20 aprilie, Soroca va fi cu adevărat capitala dansului, iar participanții vor fi martorii unei manifestări culturale de excepție. Indiferent, dacă ești dansator în devenire sau doar un pasionat admirator al acestei arte, Festivalul Dansului de la Soroca îți oferă ocazia perfectă de a te bucura de spectacole captivante și de a te alătura unei comunități pline de energie și entuziasm.
Pregătește-ți pașii și fii parte din magia acestui eveniment memorabil!
Pagina 1 din 18