Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile tarife pentru energia electrică, care vin cu modificări față de propunerile inițiale ale furnizorilor. Astfel, consumatorii din sudul și centrul Republicii Moldova, vor achita 4,10 lei/kWh. Noul tarif este cu 1,03 lei mai mic comparativ cu cel solicitat anterior de Premier Energy.
Cât privește consumatorii din raioanele de nord, aceștia vor achita 4,68 lei/kWh, adică cu 14 bani mai mult decît a solicitat compania în propunerea inițială. Comparativ cu tarifele actuale, această creștere reprezintă un impact semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor.
În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy plătesc 2,34 lei/kWh, iar cei deserviți de FEE-Nord achită 2,84 lei/kWh. Noile tarife marchează o creștere considerabilă pentru ambele regiuni, reflectând costurile mai mari ale achiziției și distribuției energiei electrice.
După publicarea noilor tarife, Guvernul anunță că va acoperi această creștere la energia electrică, pentru un consum de până la 110 kWh/lună, în perioada ianuarie-martie 2025. Decizia a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit oficialului, de compensații vor beneficia toți consumatorii care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. Valoarea acestora ar urma să fie anunțată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Distribuitorii de energie electrică din R. Moldova, Premier Energy și FEE-Nord, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru majorarea tarifelor la energia electrică.
În cazul aprobării cererilor, consumatorii care sunt conectați la rețeaua Premier Energy, vor plăti un tarif de 5,13 lei/kWh, față de 2,34 lei/kWh (fără TVA), cât achită în prezent. Consumatorii din raioanele de nord, conectați la FEE-Nord, vor achita un tarif de 4,53 lei/kWh, comparativ cu 2,84 lei/kWh, cât plătesc acum.
Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), noile tarife trebuie adoptate în termen de cel mult cinci zile de la depunerea solicitărilor.
Dacă vor fi aprobate, prețurile ar urma să fie aplicate retroactiv din 1 ianuarie 2025.
Soroca continuă să fie alături de refugiații din Ucraina, romi și persoane vulnerabile. De această dată autoritățile locale și Consiliului Norvegian de Refugiați, Romi și Familii Vulnerabile au lansat un proiect, în care oferă locuri de muncă. Au fost instalate 18 tarabe pentru comerț, dar și amenajat teritoriu. Zona se află pe str. Bolintineanu, la intrarea în piața centrală.
Odată lansat, comercianții n-au întârziat să apară. Pentru soroceanca Lidia Rotari, acest proiect este ca un colac de salvare. Taraba de alături, istoria tristă continuă, soroceanca Galina la cei 63 de ani ai săi, spune că abea de se descurcă cu o pensie de 1300 de lei.
Pe lângă lucrările de montare a tarabelor și amenajarea zonei, renovată este și calea de acces, care era într-o stare deplorabilă. Finanțarea vine din bugetul Primăriei. Proiectul de îmbunătățire a infrastructurii comunitare, este finanțat prin programul NANSEN al Agenției Norvegiene pentru Dezvoltare și Cooperare, valoarea lui fiind de circa 520 de mii lei.
La Soroca a avut loc o festivitate dedicată Zilei Agricultorului, în care au fost făcute totalurile anului agricol, dar și premiați cei mai harnici producători, care au obținut rezultate frumoase în urma muncii lor. Pentru unii agricultori acest an nu a fost unul uşor, întrucât din cauza unui şir de factori, creşterea producţiei a devenit o povară mare pentru mulţi fermieri.
Președintelui raionului Soroca, a apreciat efortul și munca depusă de agricutori și a făcut publice totalurile anului agricol, pe raion. Prezent la eveniment, secretarul de stat Andrian Digolean, a accentuat că Ministerul Agriculturii, depune eforturi considerabile pentru a redresa situaţia economică din ţară şi a veni cu sprijin pentru agricultori.
Cu diplome și premii bănești, au fost premiați circa 110 agricultori.
Prețurile medii de consum, în ultimele 12 luni, au crescut cu 5,3%, inclusiv la produse alimentare cu 7,2%, la mărfurile nealimentare cu 5,3% și la serviciile prestate populației cu 2%, arată datele Biroului Național de Statistică.
În luna octombrie curent, față de septembrie, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 3,8%, ouă de găină – cu 2,0%, lapte și produse lactate – cu 1,8%, ulei vegetal – cu 1%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la fructe – cu 0,1%.
La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte – cu 0,9%, combustibili și carburanți – cu 0,8%, medicamente – cu 0,7%, confecții – cu 0,5%.
Biroului Național de Statistică prezintă și rata lunară a inflației în unele țări din regiune pentru luna octombrie, comparativ cu luna septembrie.
Republica Moldova, înregistrând creșterea medie a prețurilor de consum în luna octombrie față de luna septembrie cu 0,5%, a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (2,9%), Croația (1,1%), Estonia și Spania (cu câte 0,6%), la același nivel al inflației înregistrate în Belgia (0,5%) și a depășit creșterea prețurilor marcată în alte țări analizate: Germania (0,4%), Georgia, Austria, Islanda, Irlanda, Polonia (cu câte 0,3%), Franța, Regatul Suediei (cu câte 0,2%), Cipru, Portugalia (cu câte 0,1%), Italia (0,0%), Elveția (-0,1%), Luxemburg (-0,3%), Slovenia (-0,5%) și Macedonia (-0,7%).
Biroul Naţional de Statistică informează că, în ianuarie-septembrie 2024 comparativ cu perioada respectivă a anului 2023, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile3 a scăzut cu 6,8% (în preţuri comparabile) ca urmare a:
· scăderii producţiei vegetale cu 15,5%;
· creșterii producţiei animaliere cu 10,9%.
În trimestrul III a.c. producția agricolă s-a micșorat cu 10,2% față de trimestrul corespunzător al anului precedent, din care producția vegetală s-a micșorat cu 16,7%, iar producţia animalieră s-a majorat cu 19,9%
Mai multe detalii AICI
Drumul de acces spre satul Slobozia-Cremene, raionul Soroca, a fost reparat capital. Este vorba despre drumul public local L105. Conducerea raionului a fost prezentă la recepția lucrărilor de renovare a obiectul: ,,Renovarea a drumului public local M2-Slobozia Cremene-Slobozia Vărăncău-Vărăncău pe (PC 46+00- PC 74+50) pe actualul drumul L105 drum de acces spre s. Slobozia-Cremene”. Lucrările fiind efectuate de către ,,Primaterax-Nord” S.R.L.
Prin acest proiect, s-au executat amenajarea sistemului rutier din mixturi asfaltice și elemente de evacuare a apelor pluviale. A fost renovat un segment de 2,85 km de drum public local cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic în două straturi cu construcția a 12 podețe de scurgere a apelor meteore. Costul lucrărilor fiind de circa 24 de mil 700 de mii de lei.
După patru ani petrecuți muncind în Federația Rusă, un tânăr de 38 de ani din satul Zaim, raionul Căușeni, a reușit să-și îndeplinească visul de a deveni antreprenor. Cu economiile acumulate în străinătate, acesta s-a întors acasă și a investit într-o afacere în domeniul zootehniei, devenind rapid unul dintre cei mai importanți producători de carne și brânză de oaie din localitate.
Pasiunea pentru creșterea animalelor a prins rădăcini încă din copilărie, când tânărul păștea oile oamenilor din sat pentru a-și câștiga existența. Experiența din acei ani l-a inspirat să transforme această activitate într-o afacere solidă, care astăzi susține familșia și promovează produsele autohtone de calitate.
Afacerea tânărului din Zaim nu doar că a adus un nou suflu economic în zonă, dar a și creat locuri de muncă pentru alți localnici, contribuind la dezvoltarea satului. Cu ambiție și muncă asiduă, el și-a îndeplinit visul de a rămâne aproape de casă, oferind în același timp produse apreciate de consumatorii locali și nu numai.
● LUNI, 9 septembrie
Producătorii anticipează scumpirea zahărului
Condițiile climatice nefavorabile, dar și prețurile înalte la inputurile agricole, produsele de protecție și îngrășămintele, creează riscul creșterii prețului la zahăr. Subiectul a fost discutat de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu producători de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Drochia.
Din 16 septembrie, cetățenii vor putea procura valori mobiliare de stat fără intermediari
Cetățenii Republicii Moldova vor putea procura valori mobiliare de stat fără intermediari, începând cu 16 septembrie, prin platforma eVMS.md. Ministerul Finanțelor menționează că persoanele vor avea cea mai competitivă rată a dobânzii de pe piață – 6% anual, iar profitul obținut din VMS nu se impozitează.
Transportatorii iar amenință cu proteste dacă nu vor fi soluționate problemele pe care le acuză
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto publică o scrisoare deschisă către premierul Dorin Recean, prin care îi solicită implicarea în rezolvarea problemelor care pun în pericol ramura de transport. APOTA îi solicită premierului audiență cu transportatorii pentru a discuta și a găsi soluții la problema prelungirii de drept a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național. De asemenea, se cer discuții pe subiectul legat de dotarea unităților de transport cu aparate de casă și precizări în ceea ce privește reglementarea tarifară și activitatea gărilor. Transportatorii spun că nesoluționarea respectivelor probleme ar putea duce la greve în perioada apropiată.
Reacția Guvernului la solicitările transportatorilor: Măsurile de reformă sunt în beneficiul pasagerilor
Deciziile Guvernului din domeniul transporturilor vizează creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor, iar toate măsurile introduse în reforma în domeniul transportului rutier sunt în beneficiul pasagerilor. Este comentariul purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în contextul solicitării transportatorilor de implicare a Guvernului în rezolvarea problemelor care, spun ei, pun în pericol ramura de transport.
O singură companie s-a înscris la licitația de la Aeroport
Licitația pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău s-a încheiat astăzi la prânz. Compania Lagardere este singura care și-a depus dosarul.
Ministerul Agriculturii precizează în ce condiții vor fi susținuți agricultorii prejudiciați de secetă
Agricultorii vor primi compensații dacă seceta și arșița din această vară le-a compromis cel puțin 60% din recolta de porumb și cel puțin 70% din recolta de grâu. Valoarea ajutorului nu va depăși 500 de mii de lei per solicitant, transmite IPN. Regulamentul acordării compensațiilor va fi votat de Guvern pe 11 septembrie, a precizat astăzi ministrul agriculturii, Vladimir Bolea.
Aeroportul prelungește licitația pentru spațiile comerciale
Aeroportul Internațional Chișinău prelungește termenul de depunere a cererilor de participare la licitația pentru locațiunea activelor neutilizate în scopuri operaționale destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Aceasta după ce, din data de 5 septembrie și până astăzi la amiază, s-a înscris o singură companie.
Producătorii moldoveni sunt invitați la expoziția-târg China Import Export Fair
Comercianții din Republica Moldova sunt invitați să participe la expoziția-târg China Import Export Fair (Canton Fair), ca o oportunitate de promovare a produselor autohtone. Cel mai important târg multiramural din China va avea loc în perioada 15 octombrie – 4 noiembrie 2024, în orașul Guangzhou.
● MARȚI, 10 septembrie
Ministerul Agriculturii propune instituirea unui regim special în agricultură. Vladimir Bolea: Ne bazăm pe modelul României
Ministerul Agriculturii propune instituirea unui regim special în agricultură pentru fermierii afectați de secetă, similar celui din România. Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, spune că, odată aprobată, legea le va permite fermierilor să-și stopeze creșterea penalităților față de creditori doar prin prezentarea actului de calamitate.
BNM participă în premieră la Summitul G20
Banca Națională a Moldovei participă pentru prima dată la Reuniunea globală a rețelei internaționale pentru finanțare durabilă – Sustainable Banking and Finance Network – organizată în contextul Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 - G20 Sustainable Finance Working Group. Evenimentul de importanță globală se desfășoară în perioada 11-12 septembrie la Rio de Janeiro, Brazilia.
Statul a preluat forțat sediul administrației SRL „Gările Auto Moderne”
După ce pe 19 august angajații Agenției Proprietății Publice și-au făcut apariția la SRL „Gările Auto Moderne” pentru a prelua forțat activele din gestiunea companiei, astăzi angajații întreprinderii de stat „Direcția pentru exploatarea bunurilor imobile” au intrat forțat în sediul administrației. La fața locului a venit și poliția, iar paza privată a fost înlăturată de la intrare. Reprezentanții SRL „Gările Auto Moderne”, care nu au fost lăsați să intre în clădire, au declarat că este vorba despre un abuz fără precedent.
● MIERCURI, 11 septembrie
BNM atenționează cetățenii să păstreze în siguranță informațiile asociate cardurilor de plată
Banca Națională a Moldovei atenționează moldovenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată. Aceste date constituie informații personale ce nu trebuie divulgate sub nicio formă, nici măcar reprezentanților instituțiilor bancare. Potrivit unui comunicat al BNM, îndemnul vine după ce oamenii legii au deconspirat un caz de escrocherie prin care a fost permis accesul neautorizat la cardul de plată pentru a sustrage mijloacele bănești.
Serviciul Vamal este instituția în care se plătește cel mai frecvent mită, sondaj
Serviciul Vamal conduce topul instituțiilor din Moldova în care se plătește cel mai des mită. Pe locul doi este Centrul de Sănătate Publică. Topul este completat de instanțele de judecată și Poliție. Acestea sunt rezultatele sondajului național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și realizat de compania Date Inteligente.
Schimbarea la față a corupției: de la bani la cadouri. Sondaj
Corupția în Moldova se schimbă la față. Deși mărimea mitei a crescut, aceasta a căpătat o nouă formă. Pentru rezolvarea neoficială a problemelor în sectorul public se dau mai puțini bani, dar se recurge mai mult la relații și cadouri. Cel puțin așa arată rezultatele Sondajului național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și realizat de compania Date Inteligente.
Începe plata sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii
Din 11 septembrie, Ministerul Finanțelor a început procesul de plată a sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la 31 august 2024. Persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de indexarea sumei în etapele anterioare, pot ridica banii de la orice oficiu sau agenție a întreprinderii „Poșta Moldovei”.
Întreprinderilor Energocom și Moldelectrica li s-a atribuit statutul de monopol fiscal
Societății pe acțiuni „Energocom” și întreprinderii de stat „Moldelectrica” le-a fost atribuit statutul de monopol fiscal până pe data de 31 decembrie 2025. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Guvern.
Guvernul a stabilit modul de repartizare a celor 100 de milioane de lei pentru agricultori
Guvernul a stabilit modul de acordare a ajutorului financiar din suma de 100 de milioane de lei alocată pentru agricultorii afectați de secetă. Potrivit regulamentului, valoarea maximă de ajutor nu poate depăși 500 000 de lei per solicitant. Plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de 1 000 000 de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023.
Măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă
Guvernul a aprobat măsuri de sprijin destinate fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. De asemenea, va fi restructurată, reeșalonată sau, după caz suspendată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Totodată, vor fi prelungite garanțiile financiare emise de către instituțiile de garantare a creditelor – Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
● JOI, 12 septembrie
Clădirile vor trebui să aibă certificate de performanță energetică
Clădirile noi, cele supuse renovării, precum și cele care urmează a fi vândute sau închiriate, vor trece obligatoriu prin procedura de certificare energetică. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind procedura de certificare a performanței energetice, elaborat de Ministerul Energiei. Documentul prevede, de asemenea, instituirea unui Registru electronic al certificatelor energetice, care va facilita accesul public la informațiile privind performanțele energetice ale clădirilor.
Programul de rambursare TVA pentru producătorii agricoli se extinde până în iunie 2025
Programul de rambursare a taxei pe valoare adăugată producătorilor agricoli a fost extinsă până la perioada fiscală iunie 2025, transmite IPN cu referire la Serviciul Fiscal de Stat. Subiecți ai Programului de rambursare TVA sunt întreprinderile care activează în domeniul agriculturii, sunt înregistrate în calitate de plătitori ai taxei pe valoarea adăugată și care înregistrează sumele TVA spre deducere în perioada fiscală ulterioară.
Moldova devine un factor important pentru aprovizionarea Ucrainei cu gaze
Ucraina și Moldova intenționează să majoreze capacitățile de transportare a gazelor. Operatorul rețelei ucrainene – Оператор ГТС України (ОГТСУ) și operatorul rețelelor moldovenești Vestmoldtransgaz (VMTG) lucrează pentru a crește capacitatea garantată de pompare spre Ucraina a cel puțin 7 milioane de metri cubi pe zi pe ruta transbalcanică, transmite IPN cu referință la „Европейска правда” din Kiev.
Guvernatoarea BNM a evidențiat progresele Moldovei la Summitul G20 de la Rio de Janeiro
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a vorbit despre progresele și perspectivele Republicii Moldova la Reuniunea globală a rețelei internaționale pentru finanțare durabilă - Sustainable Banking and Finance Network (SBFN), organizată în contextul Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 - G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG). Evenimentul s-a desfășurat la Rio de Janeiro, Brazilia.
● VINERI, 13 septembrie
Diversificarea surselor și a rutelor de transportare a gazelor – un imperativ al timpului
România încearcă să sprijine Azerbaidjanul și Kazahstanul în asigurarea securității energetice a UE. România și țările în cauză au aceleași viziuni privind importanța dezvoltării transportului și logisticii, energeticii și conexiunii digitale. Despre aceasta a relatat într-un interviu pentru portalul azer Trend.az Ana Cristina Tinca, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României.
Banca Mondială aprobă un grant de 6,39 mln dolari pentru reducerea poluării Mării Negre
Banca Mondială a aprobat un grant de 6,39 milioane de dolari acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) pentru a finanța Proiectul regional GEF de Albăstrire a Mării Negre (Blueing the Black Sea) (BBSEA). Grantul va susține eforturile guvernelor și sectorului privat din Georgia, Moldova, Turcia și Ucraina de reducere a poluării Mării Negre. Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS) este beneficiarul fondurilor și entitatea de implementare a proiectului.
Ministrul energiei: Mai mult nimeni nu ne poate șantaja cu lipsa de gaze
În anul 2022, atunci când concernul rusesc „Gazprom” a limitat unilateral volumele de gaze livrate pentru Republica Moldova, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost un veritabil colac de salvare pentru securitatea energetică a țării, asigurând transportul de gaze de pe piața europeană. Acest gazoduct, inclusiv stația de măsurare a gazelor din Ungheni, permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă. Declarația aparține ministrului energiei, Victor Parlicov, și a fost făcută în contextul vizitei sale la Ungheni la stația de măsurare a gazelor, situată pe gazoductul Iași-Chișinău.
Parlamentul a votat în primă lectură măsurile de sprijin pentru fermierii afectați de secetă
Proiectul de lege care prevede măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă a fost votat de Parlament în primă lectură. Acesta prevede suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. De asemenea, va fi restructurată, reeșalonată sau, după caz, suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Proiectul prelungește și garanțiile financiare emise de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
● SÂMBĂTĂ,14 septembrie
Vot final pentru măsurile de sprijin destinate agricultorilor afectați de secetă
Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an vor putea solicita suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. De asemenea, vor putea renegocierea obligațiile de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile, prin acorduri adiționale la contractele existente. Parlamentul a votat și în lectură finală proiectul care prevede aceste măsuri de sprijin.
BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,9 mlrd lei de la retragerea licențelor
De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 30 iunie 2024, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 953 063,5 mii lei. Banca Națională a Moldovei precizează că lichidatorii întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor.
● LUNI, 2 septembrie
România este printre cele mai atractive țări pentru investiții
În clasamentul investițiilor străine directe România se află pe locul al doilea, atrăgând 8,5 miliarde de dolari, iar cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani a fost Polonia. Republica Moldova se situează pe locul douăzeci și unu cu 417 mii de dolari în perioada 2018-2023, arată un raport realizat de Emerging Europe.
Gaz mai scump în septembrie
În luna septembrie, „Moldovagaz” va procura de la SA „Energocom” la un preț mai mare gaze naturale. Este vorba despre 39,4 euro/MWh, fiind echivalent cu 419,25 euro pentru o mie de metri cubi sau 8 068,72 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA).
A crescut numărul milionarilor. Cel mai tânăr are 19 ani, iar cel mai vârstnic – 83 de ani
Anul trecut, în Republica Moldova erau peste 6 400 de milionari, persoane fizice, față de 4 800 – în anul 2022. Venitul total obținut de aceste persoane este de 19,7 miliarde de lei, iar impozitul reținut a fost 1,46 miliarde de lei. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică în anul 2023 a fost de 28,8 milioane de lei. Cea mai tânără persoană din această categorie are 19 ani, cea mai vârstnică – 83 de ani.
Dumitru Alaiba: Elveția este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova
Elveția este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. 120 de companii elvețiene deja au decis să investească în țară și sunt prezente în mai multe domenii, de la producția de medicamente și procesarea fructelor și legumelor, până la fabricarea echipamentelor electrice și electrotehnice. Aceste investiții au contribuit semnificativ și continuă să contribuie la dezvoltarea economică a Moldovei, la oferirea de locuri de muncă bine plătite, iar potențialul de creștere este încă unul considerabil. Declarațiile au fost făcute de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, la o conferință de presă susținută împreună cu secretară de stat și directoare a Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din cadrul Guvernului federal elvețian, Helene Budliger Artieda.
● MARȚI, 3 septembrie
Cererea de import a companiei Zernoff, respinsă de Comisia de licențiere a MAIA
Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea de import companiei SRL „Zernoff” privind importul a 24 de mii de tone de porumb și 8 mii de tone de grâu.
Piramidele financiare: Cum evităm capcanele?
Orice om ar dori să-și crească economiile cât mai mult și cât mai repede posibil. De această dorință profită organizatorii de piramide financiare, cu toate că acestea în niciun caz nu pot fi considerate instrumente de economisire, contrar închipuirilor multor persoane naive. Banca Națională a Moldovei, într-un ciclu de materiale realizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, atenționează că toate piramidele financiare se prăbușesc întotdeauna, aceasta fiind doar o chestiune de timp. Potrivit BNM, nu există nicio garanție că persoanele își vor putea recupera banii investiți.
● MIERCURI, 4 septembrie
CSE a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă
Comisia pentru Situații Excepționale a alocat din Fondul de intervenție a Guvernului 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean în debutul ședinței cabinetului de miniștri.
La Cahul va fi construit un depozit nou pentru deșeuri și o stație de sortare și compostare
Actualul depozit de deșeuri din municipiul Cahul urmează să fie închis, iar în locul lui va fi construit un depozit nou, precum și o stație de sortare și de compostare. De asemenea, vor fi construite stații de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. Toate aceste urmează să fie realizate cu sprijinul unui grant de 4,34 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Astăzi, Guvernul a aprobat semnarea acordului în acest sens.
A fost redeschisă pentru circulație o porțiune reparată a podului Mihai Viteazul
A fost redeschisă pentru circulație o porțiune reparată a podului de pe strada Mihai Viteazul, după doi ani de lucrări de reabilitare. Direcția generală mobilitate urbană a precizat pentru IPN că astăzi se circulă pe o bandă, într-o direcție, până la finalizarea lucrărilor de îngrădire, securizare, dar de mâine circulația va fi reluată pe ambele sensuri.
Donald Tusk: Extinderea și cooperarea între țările UE este în interesul întregii Europe, nu doar a Moldovei
Republica Moldova are dreptul să spună Europei că extinderea și cooperarea strânsă între țările UE este în interesul întregii Europe, nu doar a Moldovei. Declarația a fost făcută de premierul polonez, Donald Tusk, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său moldovean, Dorin Recean, la Chișinău.
● JOI, 5 septembrie
Donald Tusk, în plenul Parlamentului: Polonia va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova
Republica Polonă va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, în plenul Parlamentului Republicii Moldova.
Procedură simplificată de introducere a produselor cosmetice din UE în Moldova
Se simplifică procedura de plasare pe piața din Republica Moldova a produselor cosmetice care sunt deja înregistrate în Uniunea Europeană. Astfel, va fi facilitată circulația liberă a produselor cosmetice pe piața internă și internațională. Guvernul a actualizat Regulamentul sanitar privind produsele cosmetice.
HoReCa și agențiile imobiliare – obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA MEV
Agenții economici din domeniul restaurantelor, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să-și conecteze echipamentele de casă și de control la Sistemul informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” până pe 1 octombrie.
Benzina 95 se ieftinește până la 23 de lei
Benzina cu cifra octanică 95 se va vinde vineri la pompă cu cel mult 23 de lei pentru un litru. Aceasta după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru mâine o ieftinire de 9 bani.
Economia națională rămâne în continuare net debitoare față de „restul lumii”, BNM
La sfârșitul primului trimestru al anului curent, valoarea financiară netă a economiei naționale a constituit -103,5 miliarde de lei, fiind în creștere comparativ cu valoarea de -107,5 miliarde de lei înregistrată la sfârșitul anului trecut. Astfel, potrivit Băncii Naționale a Moldovei, economia națională rămâne în continuare net debitoare față de „restul lumii”.
● VINERI, 6 septembrie
Prețurile actuale la carburanți sunt cele mai mici din anul curent, ANRE
În următoarele trei zile, un litru de benzină cu cifra octanică 95 se va comercializa cu 22,89 lei, cu 11 bani mai puțin decât astăzi. Motorina se va vinde la pompă cu cel mult 19,73 lei pentru un litru, ceea ce este cu 3 bani mai puțin. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că ieftinirea carburanților continuă a 9-a săptămână consecutiv.
Serviciile în format digital vor economisi circa 1 miliard de lei cetățenilor, în 2024, conferință
Aproape 60% dintre serviciile publice sunt disponibile, actualmente, digital pentru antreprenori, față de 38% în iunie 2023. Totodată, 50% din servicii sunt disponibile în format digital pentru cetățeni. Acest fapt, va economisi cetățenilor circa un miliard de lei în 2024. Declarații în aceste sens au fost făcute de Cătălina Plinschi, secretar de stat pe digitalizare din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, la conferința națională:„Digitalizarea locală: inovație și acces ușor la e-servicii”.
Pagina 1 din 21
Test