Vineri, Iulie 12, 2024
Recensământul 2024 în Moldova: Finalizarea procesului și datele preliminare

În perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024, în Republica Moldova a avut loc Recensământul Populației și Locuințelor (RPL), un eveniment de imp ortanță națională cu scopul principal de a produce statistici oficiale detaliate. Aceste statistici vizează numărul și distribuția teritorială a populației cu reședință obișnuită, structura etnică și religioasă, structura demografică și socioeconomică, precum și fondul locativ și condițiile de locuit ale persoanelor care locuiesc în țară.

RPL 2024 a reprezentat o premieră pentru Republica Moldova prin implementarea unui format digital. Datele de la populație au fost colectate prin interviuri față-în-față, utilizând tablete și hărți digitale, asigurând astfel eficiența și precizia procesului de recenzare. Toate etapele au fost desfășurate cu respectarea confidențialității și protecției datelor.

Pe 9 iulie 2024, Biroul Național de Statistică (BNS), susținut de Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), a organizat un eveniment dedicat finalizării lucrărilor de recenzare. Evenimentul a reunit peste 100 de participanți, inclusiv reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, mediului academic, societății civile, mass-media și personalului de recensământ implicat în colectarea datelor.

Potrivit datelor preliminare prezentate în cadrul evenimentului, în perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024 au fost recenzate 2,448 milioane de persoane, incluzând atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și pe cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova. De asemenea, au fost recenzate 1,655 milioane de locuințe, incluzând cele ocupate, secundare și neocupate. Eventualele dublări vor fi identificate și corectate în etapa de procesare a datelor.

Pentru a evalua activitatea de recenzare, BNS va desfășura Ancheta postrecenzare în perioada 15 iulie - 11 august 2024. Scopul acestei anchete este de a estima gradul de acoperire și erorile de conținut ale datelor colectate. Ancheta va fi realizată pe baza unui chestionar aflat în proces de consultare publică.

Recensământul Populației și Locuințelor 2024 marchează un pas semnificativ spre modernizarea și digitalizarea proceselor statistice în Republica Moldova, asigurând date precise și relevante pentru dezvoltarea politicilor publice și strategii socioeconomice viitoare.

Log in or Sign up