Vineri, Iulie 12, 2024
Inaugurarea Centrului Primar de Accident Vascular Cerebral la spitalul din Florești

La Spitalul Raional din Florești a fost inaugurat recent Centrul primar de accident vascular cerebral (AVC), al șaptelea dintr-o serie de 13 centre planificate la nivel național, conform anunțului făcut de Ministerul Sănătății. Evenimentul de deschidere a avut loc marți, 9 iulie, marcând un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale oferite în regiune.

Noul centru va deservi pacienți din raioanele Florești, Drochia și Șoldănești, fiind dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. Printre acestea se numără un tomograf computerizat, un aparat de radiografie digitală, un pat medical pentru stroke și un telestroke cart. Aceste tehnologii vor permite diagnosticarea rapidă și precisă a accidentelor vasculare cerebrale, dar vor fi utilizate și pentru alte urgențe medicale, cum ar fi traumatismele, hemoragiile interne și bolile cardiologice, oncologice și respiratorii.

Utilizarea acestor echipamente moderne va reduce timpul de așteptare pentru investigații și va evita necesitatea deplasării pacienților la Bălți sau Chișinău. Costul total al investițiilor în acest centru se ridică la peste 15 milioane de lei, în timp ce în ultimii doi ani au fost investite aproximativ 39 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii Spitalului Raional Florești și dotarea cu dispozitive medicale performante.

La ceremonia de inaugurare au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, și membrii administrației și personalului medical al spitalului. În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța investițiilor în sănătate pentru salvarea vieților și a evidențiat că deschiderea acestui centru va permite acordarea unui ajutor prompt și de calitate pacienților cu AVC.

„Investițiile care se fac în sănătate înseamnă, de fapt, mai multe vieți salvate. Deschiderea, la Florești, a celui de-al 7-lea centru primar de acordare a asistenței în cazul accidentelor vasculare-cerebrale dintr-o rețea de 13 centre, va permite medicilor să acorde primul ajutor prompt și calitativ pacienților. Medici buni care lucrează acasă și pacienți care au parte de servicii calitative - acesta este planul nostru în domeniul sănătății.”, a declarat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Log in or Sign up