Miercuri, Septembrie 11, 2024
Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc pe 2 august, pe Sfântul Ilie. Marele Proroc este considerat drept unul dintre cei mai importanți profeți din Vechiul Testament, care a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos.

În această zi, enoriașii merg la biserică, iar conform tradiției se sfințesc fructele și legumele, care ulterior se mănâncă cu miere, în special castraveții. În mai multe localități din țară este marcat și hramul.  Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sfântul Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine.

Sfântul Ilie este cinstit de creștini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă, dar și ca divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții şi datini.

De Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor: trăsnete, ploaie, grindină.

În Republica Moldova, peste 9 mii de persoane poartă numele Ilie, alţi 6 mii – Ilia, iar aproape 700 de moldovence se numesc Ilinca.

Log in or Sign up