Miercuri, Februarie 21, 2024
Răsunetul războiului la vecinii din  Iampol

Războiul din Ucraina a solidarizat oameni din întreaga lume. În același timp, vecinii noștri din Iampol, deși trăiesc fiecare zi cu frică, își mobilizează și ei eforturile și vin în ajutorul celor care luptă în război. Vasilii Kizka este jurnalist emerit al Ucrainei, în această perioadă, însă, este voluntar, eforturile lui sunt orientate la colectarea donațiilor pentru cei de pe câmpul de luptă.

Punctul de colectare se află chiar în centrul orașului. De această dată cu un suport semnificativ a venit voluntara Olga Saenco, astfel cu ajutorul ei și din banii adunați s-au cumpărat peste 40 de perechi de încălțăminte și peste 20 de impermeabile. VASILII KIZKA, VOLUNTAR: ”Patruzeci și două de perechi de încălțăminte, patruzeci și două de perechi de branțuri, douăzeci și două de impermeabile.” Domnul Serghei, este un alt localnic care transmite și el din puținul care îl are, mâncare pe câmpul de luptă.

Fostul manager al Căii Ferate este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei.

Din clopotele improvizate Vasilii Kizka informează localnicii, ori de câte ori se transmite o nouă donație. Sunetul este unul deosebit, deoarece este dat de un fragment de rachetă rusească. VASILII KIZKA, VOLUNTAR: ”Este un sunet al amintirilor. Când trimit pe front, sau se întâmplă vre-un eveniment important acolo, în prima linie, sun din acest clopot. Este un clopot neobișnuit, ne este turnat undeva într-o fabrică. A fost făcut chiar de război. Asta arăt acum.., asta este. Acesta este capul unui proiectil, ciorchine cu care ocupanții ruși trag asupra noastră, asupra orașelor și pământului nostru. Când proiectilul lor ajunge pe pământul nostru, focosul zboară din el, iar din baza care rămâne, se revarsă un întreg... multe proiectile - multe focoase care lovesc tot ceea ce nimerește.”

. Potrivit jurnalistului, aceste sunete sunt un ecou al războiului, care au o semnificație deosebită. VASILII KIZKA, VOLUNTAR: ”Dacă unul atacă - Rusia, iată-o..., asta... este un barbar, acest ticălos, și iată Ucraina - se apără. Și aici simbolizează întregul război în aceste sunete.”

Donațiile adunate în Iampol sunt transportate pe câmpul de luptă la fel de voluntari. Tatiana Deren este una din tinerele care se implică activ la transportarea coletelor, acolo unde luptă și mulți apropiați de-ai femeii.

Situația prin care trec acum ucrainenii, i-a făcut mai uniți, pentru că durerea unește. De la începutul războiului zeci de bărbați din Iampol au murit apărându-și țara. În acest context într-un parc din orașul Iampol, sunt amplasate steaguri în memoria eroilor care au fost uciși de armele rusești.

”Cândva vom spune, dar… asemenea Eroi, așa patrioți ai Ucrainei, că... nu sunt limite. Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!”

Log in or Sign up