Joi, August 18, 2022
Ce întrebări din partea HR managerul la interviul de angajare nu-și au locul

Să recunoaștem: atunci când suntem invitați la un interviu de angajare, depunem tot efortul să facem o impresie bună și să răspundem „ca la carte” la întrebările HR managerului. Dar ce facem atunci când întrebările specialistului în recrutare sunt nițel deplasate și lipsite de etică? Vezi un top al întrebărilor, pe care un HR manager nu trebuie să le adreseze.

  1. Câți ani ai?

Așa cum angajații caută locuri de muncă după categorii, specialiștii HR caută potențiali angajați după aptitudini și nu după alte caracteristici subiective. Cu discriminarea pe bază de vârstă se confruntă în egală măsură specialiștii tineri, cât și angajații, care au peste 40 de ani. În cazul acestor categorii, discriminarea se manifestă diferit: cei tineri sunt văzuți ca fiind iresponsabili și insuficient de competenți, iar cei mai în vârstă sunt considerați mai puțin flexibili și deschiși să învețe lucruri noi. Evident, aceste generalizări sunt nepotrivite, iar HR managerii trebuie să aleagă candidații după criterii mult mai obiective.

  1. Ești căsătorit/ căsătorită?

Această întrebare, de asemenea, trebuie să intre în lista neagră a recrutorilor. Cu părerea de rău, din perspectiva unor angajatori, femeile căsătorite sunt mai predispuse să plece în concediu de maternitate sau să-și ia frecvent concedii medicale. Din această cauză, persistă discriminarea salarială și în bază de gen, la locul de muncă

Căsătoria sau statutul de celibatar/ă nu sunt impedimente sau avantaje pentru construirea unei cariere. Atunci când angajații își aleg locuri de muncă după profesii sau locuri de muncă după companii cunosc ce capacități au ca să obțină performanțe la job. Rolul HR managerilor este să analizeze obiectiv priceperea candidaților și să aleagă intervievații în baza aptitudinilor.

  1. De ce religie ești?

Confesiunea religioasă este un subiect personal și nu-și are locul la un interviu de angajare. Relevanța acestei întrebări este egală cu invitarea unui candidat la un interviu la Chișinău, pe când acesta căuta joburi la secțiunea locuri de muncă după orașe, fiind la Bălți. În cazul în care, sărbătorile sau ritualurile religioase vor influența capacitatea de muncă a angajatului, atunci subiectul religiei poate fi abordat. Totuși, maniera discuției trebuie să fie cât mai empatică și prietenoasă.

  1. Fumezi sau consumi alcool?

Dacă întrebarea nu se referă la consumul de alcool în timpul jobului, atunci este necorespunzătoare și lipsită de etică. În unele companii, conform regulamentului intern sunt stabilite pauze de cafea. Astfel, angajatul poate să iasă la fumat, fără să-i fie afectat programul de lucru sau nivelul de productivitate. 

 

O întrebare aparent logică și cu sens, poate cu ușurință să devină lipsită de bun simț. Recomandarea noastră pentru HR manageri este să adapteze întrebările riscante conform contextului, dar și a principiilor elementare de etică și comunicare. Atunci când intervievatului îi sunt adresate întrebări nepotrivite, acesta poate simți că-i sunt lezate drepturile sau chiar să se simtă discriminat. De cealaltă parte, imaginea instituțională a companiei va avea de suferit. Or, acestea chiar nu sunt intențiile un specialist în recrutare. Interviul de angajare trebuie să fie o activitate de câștig comun, care să ducă la o colaborare eficientă, de lungă durată între candidat și organizație.

 

Log in or Sign up