Joi, August 18, 2022
A DEMONSTRAT PERFORMANȚE DEOSEBITE LA BAC
A demonstrat că se poate să-ți atingi obiectivul propus, este vorba de absolventul Liceului „A. Pușkin” din mun. Soroca, Foca Preida, care a obținut nota 10 la examenul de bacalaurat, anume la disciplina la alegere-chimia. În spatele acestui succes stau ani de învățătură.

FOCA PREIDA, ABSOLVENT LICEUL „A.PUȘKIN”: ”După susuținerea examenelor de bacalaureat simt o ușurare, pentru că am muncit foarte mult ca să obțin acest rezultat, am un scop bine determinat să-mi continui studiile la Universitatea de medicină. Este un vis din copilărie, vreau să ajut oamenii și asta este cea mai mare dorință din viața mea.

Tânărul este de etnie romă și spune că în familia sa este o frumoasă și bună tradiție ca copii să învețe la școală. Foca îndeamnă toți tinerii să frecventeze școală, pentru că doar învățătura îți poate oferi un viitor sigur.

C FOCA PREIDA ABSOLVENT LICEUL „A.PUȘKIN”:”Îndem toți tinerii să-și facă studiile, pentru că școala este calea spre o viață cu succes, poți avea o profesie care să te ajute”.

În tot ce a reușit să realizeze băiatul a fost susținut de familie, care astăzi se mândrește de succesul lui. Părinții spun că vor munci și în continuare acasă ca fiul lor să poată să-și vadă visul împlinit și să devină medic.

SERGHEI PREIDA, TATĂL BĂIATULUI: ”Am decis ca fiul nostru să învețe la școală pentru că și tatăl meu a mers la școală și eu am absolvit 10 clase, nea-m străduit să ne deosebim de romii noștri, care din diferite motive nu reuțesc să-și dea copiii la școală. Noi am avut acesată posibilitatea să ne susținem copilul ca să absolvească liceul, lucrăm aici în Moldova pentru ca el să-și vadă dorința împlinită. Feciorul își dorește să devină medic, cu ajutorul lui Dumnezeu ne vom strădui să-l ajutăm și în continuare”.

MARIA ȘARBAN MAMA BĂIATULUI: ”Sunt mândră de fiul meu ca a reușit să învețe și cel de-al doilea copil la fel merge la școală, cred că va absolvi și el 12 clase, sunt bucuroasă pentru succesul lui”. 

Atât administrația liceului cât și profesorii au doar cuvinte de laudă la adresa lui Foca, s-a dovedit a fi un elev exemplar și dornic de a cunoaște.  

SILVIA ȘILOVA, DIRECTORUL LICEULUI „A. PUȚKIN” DIN MUN. SOROCA: ”În acest an ne bucurăm de rezultatele examenului de bacalaureat, deja al optulea an avem promovabilitatea la examenele de BAC de 100 %, este o muncă asiduă a întregului colectiv în colaborare cu familiile și eforturile depuse de elevi. Anul acesta a vem o bucurie dublă, pentru că avem pentru prima dată un elev de etinie romă, un elev extraordinar de disciplinat care aprticipat la toate proiectele în toate activitățile care erau organizate în liceu, în oraș și raion și care a susținut examenul de BAC cu brio, vrea să-ți continue studiile la medicină de aceea obiectul la alegere –chimia a luat nota 10, sperăm că și al anul vom avea o elevă de etnie romă care va avea diploma de bacalaureat”. 

RAISA CLABUȚCAIA, DIRIGINTE: ”M-am străduit în calitatea mea de diriginte mi-am organizat lucrul astfel ca elevul Foca să înțeleagă că trebuie să învețe și să cunoasctă atât cultura rusă, a Moldovei, dar să nu uite nici tradițiile romilor. În mod deosebit trebuie să mulțumim părinții, care foarte mult s-au implicat și împreună am reușit să vedem succesul. Foca a fost un elev activ, implicându-se în diferite activități extracurriculare, avea diferite propuneri, venea cu inițiative. A fost și membru al Consiliului de Elevi, este un copil foarte ambițios și responsabil, cunosc că are mari obiective și-i doresc să le realizeze cu succes”. 

Liceul „A. Pușkin” din mun. Soroca este unicul liceu în care îți fac studiile copiii romilor, iar Foca Preda este un exemplu pentru toți tinerii care să aibă un viitor luminos la ei acasă. 

 STELIANA SOLOVEI; CONSTANTIN VOLNIȚCHI

Log in or Sign up