● LUNI, 26 august
Perturbații în sistemul electroenergetic al blocului comun Ucraina-Moldova
Moldelectrica înregistra perturbații în sistemul electroenergetic al blocului comun Ucraina-Moldova urmare a atacurilor asupra infrastructurii critice ucrainene.
Moldova va exporta roșii în Israel
Producătorii de roșii din Republica Moldova vor putea exporta aceste legume în stare proaspătă în Israel. Despre decizia Serviciului de Protecție a Plantelor din Israel anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Cele mai mari salarii se plătesc în domeniile informații și comunicații
Anul trecut, câștigul salarial mediu lunar nominal brut al unui salariat a fost de 12 200 de lei, în creștere cu aproape 17% față de anul 2022. Câștigul salarial mediu lunar nominal net a fost de 10 400 de lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul salariaților la sfârșitul anului 2023 a constituit 733,3 mii de persoane, cu 0,5% mai mult față de sfârșitul anului precedent.
● MIERCURI, 28 august
Plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice
Ministerul Energiei a pregătit un plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice. Pe baza unor scenarii posibile, au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză legate de furnizarea energiei electrice.
Alexandru Iacub, numit șef la Vamă
Alexandru Iacub a fost numit șef al Serviciului Vamal. Numirea în noua funcție, dar și demisia din funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale au fost aprobate astăzi de Guvern.
Moldova va negocia cu BEI un credit de 200 mln euro pentru împădurire
În Republica Moldova vor fi plantate peste 63 de mii de hectare de pădure. De asemenea, va fi construit un centru seminologic și trei pepiniere industriale. Pentru a realiza proiectul, țara va contracta de la Banca Europeană de Investiții un împrumut de 200 de milioane de euro, iar suplimentar va beneficia 15,5 milioane de euro sub formă de grant.
Comerțul cu produse ecologice va fi facilitat
Comerțul cu produse ecologice urmează să fie facilitat. Guvernul a aprobat Regulamentul privind importul și exportul acestui tip de produse. Documentul reglementează verificarea transporturilor oficiale de produse ecologice și eliberarea certificatelor de inspecție, precum și stabilește cazurile în care produsele ecologice sunt scutite de controale oficiale la posturile de control la frontieră.
Guvernul României inițiază negocierile pentru a procura acțiunile BERD din Portul Giurgiulești
Guvernul României a aprobat inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziționarea acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) din Republica Moldova. Reprezentanții executivului de la București precizează că achiziția urmează să fie făcută de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Încă o companie din Bulgaria, care aparține miliardarilor Kiril și Georgi Domusciev, vrea să cumpere de la BERD acțiunile PILG. Despre acest lucru se spune în memorandumul Guvernului român.
Bloc locativ în loc de monument istoric. Ministerul Culturii solicită despăgubiri
Ministerul Culturii bate alarma cu privire la un caz în care a fost prejudiciat patrimoniul cultural de stat prin demolarea unui conac care reprezenta un monument istoric. În locul acestuia a fost construit un bloc locativ cu 18 etaje. Ministerul le solicită acum companiilor care au edificat blocul să achite în bugetul de stat peste 21,33 de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciul adus statului.
● JOI, 29 august
Republica Moldova și Italia sunt principalii furnizori de vin pentru România
România importă vin din Republica Moldova și din Italia (cele două state încă au cote apropiate), dar și din Franța, Spania și Germania. Din Republica Moldova se aduce mai mult vin îmbuteliat, în timp ce din Italia mai mult vin vrac.
Agricultorii afectați de secetă scăpă de penalități de întârziere la plata ratelor
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii va renunța la penalitățile de întârziere în cazul fermierilor care au restanțe la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. Condiția este să prezinte un aviz de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie. Aceasta este una dintre măsurile prezentate de către vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, la ședința Comitetului de Supraveghere al Agenției.
88% din energia pe care o va cumpăra Energocom în septembrie va fi din stânga Nistrului
În luna septembrie Energocom va procura 352 de mii MWh pentru consumul malului drept al râului Nistru. 88% din volum va fi achiziționat de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană, anunță compania pe pagina sa de Facebook.
Slusari, despre anularea penalităților: E doar pentru agricultorii care au procurat tehnică de la ADMA
Fostul deputat și fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, susține că anularea penalităților, vacanța de plată și reeșalonarea ultimelor rate, anunțate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vizează doar agricultorii care au procurat tehnică agricolă în rate de la Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Potrivit lui, autoritățile nu fac decât să manipuleze, în condițiile în care majoritatea covârșitoare a datoriilor fermierilor sunt față de bănci și de furnizorii de inputuri.
La sfârșit de iulie, bugetul de stat înregistra un deficit de 7,1 miliarde de lei
În primele șapte luni ale anului curent, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 37,7 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului de stat au fost de 44,8 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 1,8% sau cu 809,9 milioane de lei.
Cel mai mare producător local de zahăr constată că 60% din recoltă este compromisă
Mai bine de 60% din recolta de sfeclă de zahăr este compromisă din cauza secetei. Despre aceasta anunță cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, Südzucker Moldova, care a înce put campania de recoltare.
● VINERI, 30 august
Carburanții înregistrează ieftiniri record pentru acest an
După încă o săptămână de scăderi constante ale prețurilor la carburanți, motorina înregistrează un nou minim absolut pentru anul curent, de 19,83 lei/litru. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prețul actual la motorină poate fi comparat cu cel din lunile iunie 2023 și ianuarie 2022.
Recolta de struguri va fi cu 20-35% mai mică
Sectorul vitivinicol se confruntă cu provocări semnificative la încheierea anului vitivinicol 2023-2024, dominat de secetă, ceea ce afectează considerabil cantitatea și calitatea producției de struguri. Recolta totală de struguri din 2024 va fi cu 20-35% mai mică decât anul precedent, iar din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate campania de culegere a început cu 20-30 de zile mai devreme, debutând din primele zile ale lunii august. Acestea sunt câteva din constatările prezentate astăzi în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole.