Duminică, Aprilie 14, 2024
Vizita surpriză a Președintei Maia Sandu la Spitalul Raional Soroca: Investiții sau (în) electorală

Ieri, 19 martie, Președinta Maia Sandu a făcut o vizită neanunțată la Spitalul Raional Soroca, marcând inaugurarea noii Secții de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Deși  vizita are un impact pozitiv al investițiilor în îmbunătățirea infrastructurii medicale din Soroca ea poate fi catalogată și ca un pas electoral.

Comunicatul Președinției menționează că Secția ATI a beneficiat de investiții în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei în echipamente medicale de înaltă performanță, ceea ce contribuie semnificativ la creșterea capacității de intervenție și îngrijire pentru locuitorii din raioanele Drochia și Soroca. Iar inițiativă vine în contextul unui efort mai amplu de modernizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova în care  Guvernul, împreună cu sprijinul partenerilor externi, a alocat circa 2,4 miliarde de lei în reconstrucția și modernizarea instituțiilor medicale.

Cu toate acestea, absența unei notificări prealabile către public, mass-media, precum și către administrația municipiului și a raionului Soroca, ridică semne de întrebare cu privire la transparența și deschiderea în comunicarea cu președinta. 
Iar lipsa clarității în privința sursei investițiilor și a modalității de achiziționare a echipamentelor, cu notificarea exactă a meritului guvernului din cei 2,4 miliarde de lei  și a ”sprijinului partenerilor externi” dar și criticile aduse administrației locale, că timp de 15 ani a investit în spital numai 17 milioane,  creează ambiguitate și alimentează suspiciuni la adevăratul  scop al vizitei președintei.

Trecerea pe fugă a Președintei Maia Sandu pe la Spitalul Raional Soroca și întâlnirea numai cu o instituție media selectată, se asociază perfect cu apropierea alegerilor prezidențiale și reflectă real motivele și intențiile acesteia. 
Investițiile în îmbunătățirea infrastructurii medicale au impact deosebit și nu pot fi negate, dar important pentru sănătate este și sinceritatea, o spun specialiștii. (ceva video despre sinceritate)

Este important ca liderii politici să fie responsabili și transparenți în comunicarea acțiunilor lor, pentru a asigura încrederea și susținerea publicului și pentru a consolida democrația și buna guvernare în Republica Moldova.

Log in or Sign up