Duminică, Aprilie 14, 2024
Maia Sandu despre referendumul privind aderarea Moldovei la UE

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă, privind organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la UE. Șefa statului a anunțat și despre lansarea paginii oficiale a campaniei privind referendumul de aderare la UE. Site-ul este intitulat pentru.md și va prezenta informații despre ce face Uniunea Europeană în Republica Moldova, care sunt avantajele și beneficiile integrării europene. Potrivit șefei statului, referendumul din toamnă despre aderarea R. Moldova la UE „va defini prezentul și viitorul țării pentru următoarele decenii”.

”Să ajungem la cât mai multă lume cu această informație. Și, în al doilea rând, trebuie să combatem falsurile despre UE, pentru că vedem că ele sunt tot mai multe și vor fi și mai multe în următoarele luni, pentru că știm că sunt forțe externe care nu-și doresc ca Republica Moldova să fie o țară liberă, dezvoltată, un stat puternic, o țară liberă de corupție și o țară care își alege propriul viitor, drum fără amestec din afară”, a menționat președinta.

La fel, Maia Sandu a cerut Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și procedurile necesare pentru organizarea referendumului în această toamnă. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional ar urma să aibă loc în luna octombrie, potrivit președintei.

”Integrarea europeană nu este proiectul unei persoane, al unui partid politic, nu poate niciun partid să reușească de unul singur să realizeze acest proiect de integrare europeană. Acest proiect este al tuturor cetățenilor, al celor implicați politic, neimplicați politic. Indiferent unde locuiesc, aici, în țară, sau peste hotare, indiferent dacă sunt la nord sau la sud, dacă vorbesc limba română, limba rusă sau găgăuză, toți cetățenii vor beneficia de acest proiect și e nevoie ca toți cetățenii să pună umărul pentru ca acest proiect să se întâmple”, a menționat președinta.

Maia Sandu și-a anunțat, la sfârșitul anului trecut, intenția de a organiza un referendum cu privire la integrarea europeană a țării.  Inițiativa a fost lansată pe fundalul deciziei Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. La sfârșitul anului 2023, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.

Log in or Sign up