Soroca a îmbrăcat haine de sărbătoare. Astfel a fost dat startul sărbătorilor de iarnă 2024-2025 prin inaugurarea Pomului de Crăciun şi aprinderea luminilor de sărbătoare, în Piaţa Libertății. De la mic la mare, sorocenii, dar și oaspeții acestora, au venit să marcheze startul sărbătorilor magice de iarnă, alături de Moș Crăciun, Crăciunița, dar și de steluțele sorocene. Pentru a le ura la mulți ani sorocenilor, a fost prezentă și interpreta Emira, care a încântat publicul cu melodii alese.
De asemenea, în Piața Libertății, a fost amenajată o zonă foto, iar pentru distracția copiilor, au fost prevăzute carusele, trenulețul, dar și alte activități distractive. Pentru a susține tematica de Revelion, în sectoarele municipiului, a fost conectat iluminatul decorativ. Pregătirea municipiului Soroca, pentru sărbătorile de iarnă, au costat bugetul primăriei circa 200 de mii de lei.
Sărbătorile de iarna sunt magice pentru că ne unesc, ne fac mai buni, mai fericiți, de această părere sunt angajații, copii și părinții grădiniței ”Clopoțel” din mun. Soroca. Aici a fost organizat un atelier de creație caritabil. Copiii alături de părinți, au avut misiunea de a decora lumânări, care ulterior vor ajunge să lumineze sărbătorile, în casa unei familii nevoiașe din satul Zastânca.
Pe lângă lumânări, colectivul instituției, dar și părinții au putut dona bani, fiecare cât poate, pentru a procura produse alimentare, dar și de igienă pentru familia nevoiașă, care crește cinci copii, unul dintre care a fost adoptat. Despre această familie, administrația grădiniței, a aflat de la părintele Liviu Cernei.
Potrivit directoarei grădiniței, au fost donați circa 3200 lei, din toți acești bani, au fost procurate produse de primă necesitate. Totodată angajații și copii grădiniței, au ținut să îndemne pe fiecare să fie mai buni, mai ales de sărbători.
Cele mai stringente problemele ale tinerilor, au fost vociferate în cadrul Forumului Raional al Tinerilor din Soroca. Evenimentul desfășurat în incinta Palatului de Cultură, a avut ca scop identificarea soluțiilor și acțiunilor necesare pentru o dezvoltare eficientă a sectorului de tineret.
În cadrul forumului, au fost prezentate rezultatele a două sondaje, în care au participat tinerii soroceni. Acestea au avut ca scop identificarea necesităților, aspirațiilor și dificultăților cu care se confruntă tinerii. Despre probleme, soluții și posibilități, le-a vorbit tinerilor din Soroca și Roman Andriiv, directorul strategic a Platformei Naționale a Tinerilor pentru Participare Activă.
Forumul Raional al Tinerilor din Soroca, s-a încheiat cu semnarea unui Acord de Colaborare, între Centrul raional pentru tineret din Soroca și Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Sărbătorile de iarnă, bat la ușă! Iar în mijlocul loc stau măștile zoomorfe, fără de care, obiceiurile și tradițiile din această perioadă, nu au farmec. Casa mare a Muzeului de Istorie și Etnografie ”N. Bulat” din Soroca, a găzduit un master clas de confecționare a măștilor zoomorfe. Sergiu Ungureanu confecționează măști din anul 2004 şi spune că munca este extrem de migăloasă.
Cu multă răbdare dar și interes, copii ascultau cu atenție sfaturile meșterului, pentru ca într-un final, masca să iasă perfect, deoarece aceasta urmează să fie în mijlocul cetei, în care vor merge la colindat. Iar ca procesul de lucru să meargă mai cu spor, ne lipsite au fost tradițiile cu ursul și capra.
Organizatorii evenimentului, susțin că prin asemenea activități, tradițiile și obiceiurile de iarnă, sunt păstrate și transmise tinerilor generații.
Sergiu Ungureanu spune că atunci când confecționează măști, este inspirat de tradițiile strămoșești, iar cei care doresc să încerce această tehnică, trebuie să aibă multă răbdare. Casa mare a muzeului, a fost împodobită cu expoziția de măști a meșterului, care cuprinde lucrări diferite. Sărbătoarea a fost întregită de colectivele ”Mugurașii” și ”Floare de nu-mă-uita”.
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi Sfântul Andrei, cunoscut ca „cel dintâi chemat” la apostolie. Sfântul Andrei a fost unul dintre cei mai apropiați ucenici ai lui Iisus Hristos, fiind martor la minunile Sale și primind porunca de a răspândi Evanghelia în lume.
Tradiția spune că în această zi trebuie respectate anumite obiceiuri pentru a atrage norocul și a alunga ghinionul. Nu se împrumuta nimic din casă, se evită conflictele și nu se lucrează pământul.
O tradiție veche îndeamnă ca tinerii din casă să semene grâu în ghivece. Se spune că grâul care crește cel mai frumos aduce noroc și sănătate persoanei care l-a plantat.
De asemenea, această zi marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care continuă cu Sfântul Nicolae.
Pagina 1 din 473
Test