Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc pe 14 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de „Pocroave”. Această sărbătoare marchează începutul sezonului rece. Acoperământul Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei în Calendarul Ortodox.
Sărbătoarea marchează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
În această zi, se ține post, iar credincioșii se roagă pentru protecție împotriva bolilor și necazurilor.
Pe 14 octombrie, este marcat hramul în mai multe localități din raionul Soroca, cum ar fi: Balinți, Balinții Noi, Floriceni, Holoșnița, Iarova, Rublenița Nouă, Trifăuți, Slobozia-Cremene. Tot astăzi este marcat și hramul capitalei.
La Soroca, pe 14 octombrie vom avea parte de cer variabil și vânt slab. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat, temperaturile vor ajunge la +14°C, iar noaptea vor coborî până la 6°C.
La Briceni și Ocnița, temperaturile maxime vor ajunge până la +13 de grade, iar noaptea coboară până la +5 grade. În Centru, termometrele vor indica până la +15 grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor coborî până la +6 grade. În Sudul țării, vom avea parte de +18 grade pe timp de zi, iar noaptea va fi minim +10 grade. În Capitală, maximele se opresc la +16 grade, iar noaptea vor fi în jur de +8 grade.
Marți la Soroca, vom avea cer noros cu maxime de +12 grade și minime de +4 grade. Miercuri, meteorologii anunță ploi slabe cu temperaturi de +11 grade ziua și de +4 grade, noaptea.
Centrul de Sănătate „Ina Popescu” din sectorul Soroca Nouă are o nouă conducere. Începând cu data de 09 octombrie noua șefă a Instituției Medico-Sanitare Publice, devine Anna Bercut, medic de familie. Odată investită în fucție, conducerea raionului, a vizitat centrul de sănătate, pentru a prezenta noua șefă, colectivului de aici.
Anterior această funcție era ocupată de către Natalia Mazur, care a fost numită în funcția de șefă a Centrului de Sănătate Soroca, începând cu 4 octombrie, curent.
Într-un comunicat plasat pe pagina Consiliului raional, se arată că Anna Bercut, este numită în noua postură, prin Dispoziția Președintelui raionului pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 09 octombrie 2024, în temeiul pct.3 din Ordinul Ministerului Sănătății nr.438/2024 Cu privire la numirea conducătorilor IMSP Centrul de Sănătate, cu modificările ulterioare.
Pregătirile pentru sezonul rece ale anului, sunt în toi la Gimnaziul „Andrei Porcescu” din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Președintele raionului, Veaceslav Rusnac, împreună cu reprezentanții Întreprinderii Municipale „Hoterm Servicii”, Direcției Învățământ și Secției Construcții, Gospodării Comunale și Drumuri din cadrul Aparatului Președintelui raionului, au efectuat o vizită de lucru la Instituția Publică, unde a avut loc recepția lucrărilor de montare a unui cazan nou la cazangeria școlară.
Prin Decizia Consiliului Raional Soroca „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din componenta raională pentru instituțiile educaționale” IP Gimnaziului „Andrei Porcescu” i-a fost alocată suma de 258,2 mii lei, pentru procurarea și montarea unui cazan pe gaze.
În cadrul vizitei s-au discutat problemele ce țin de desfășurarea noul an școlar și s-au analizat soluțiile lor.
A mirosit a măr la Cetatea Soroca, unde s-a desfășurat ”Festivalul Național al Mărului”. Aroma dulce a fructului, dar și alte bucate tradiționale pregătite de către gospodinele din satele raionului Soroca, au ademenit zeci de pofticioși. Atmosfera festivalului, era întregită de prestația colectivelor artistice din raion, care au venit la sărbătoare cu cele mai frumoase cântece, adunate din localitatea lor.
Mărul este și unul din fructele preferate ale interpretului Adrian Ursu, care a creat o atmosferă incendiară la Soroca. Galbene, roșii sau verzi, merele au fost în centrul sărbătorii. Producătorii, au venit cu un asortiment bogat, în pofida faptului că am avut un an secetos. Dacă merele erau prezente în asortiment, atunci, materialul săditor, adică pomii de măr, erau la mare căutare, persistau mai mult pomii de cireși, piersici sau caiși.
Mărul a fost atât gustat cât și îmbrăcat, elevii instituțiilor de învățământ din oraș și raion, au participat la concursul cel mai original costum de măr. Cele mai originale costume de măr, s-au ales cu diplome din partea conducerii raionului. Cu diplome s-au ales și ceilalți participanți la festival. Festivalul Național al Mărului, este la cea de-a XIII-a ediție.
Pagina 1 din 451